” Normal” sau „no frost”?
Vrei sa achizitionezi un frigider?
Cumparatorul este dezorientat de multitudinea de oferte si caracteristici tehnice noi ce apar in fiecare zi, pentru produsele pe care si le doreste.
Deja in titlu, se amesteca limba romana cu limba engleza, si atunci cum aflam ce frigider se pliaza cel mai bine pe nevoile noastre de consum.
Frigiderul “normal” este acela pe care il avea si bunica, cu un compartiment pentru congelator si unul mare pentru frigider.
De obicei avea o singura usa, iar cand o deschideam gaseam in partea de sus o mica usita care inchidea congelatorul.
Procesul de formare a gheții într-un frigider normal începe de la umezeala extrasa din alimente care nu se afla in recipiente etanse, și din aerul care intra în timpul deschiderii ușii.
Rezultatul: un strat de gheață din ce în ce mai gros, care se depune pe peretii congelatorului, care la un moment dat trebuie înlăturat manual.
În timpul acestei operațiuni trebuie să scoatem din priză frigiderul sau combina frigorifică, să-l golim de alimente și să-l curățăm de gheață. Peste cateva luni, o luam de la capat.
Astazi, in general, frigiderele au 2 usi distincte(si deja avem o combina), una pentru congelator si una pentru frigider.
Congelatorul poate fi dispus atat sus cat si jos, iar frigiderul invers, jos cat si sus.
Avantajul principal al frigiderul no frost este ca nu necesită dezgheţarea congelatorului de catre noi, deoarece, periodic(la 8 ore sau la 12 ore), o rezistenta incalzeste gheata din congelator care se topeste, care apoi este evacuata in scurgere.
În termeni de timp și efort, tehnologia no Frost, reușește să reducă timpul folosit pentru dezghețarea unui frigider spre 0.
Tehnologia No Frost răcește mai uniform, deoarece un ventilator produce un curent de aer rece care circulă prin interiorul frigiderului(congelatorului).
Odata cu aparitia unor piese in miscare(ventilator) apar si relativele dezavantaje ale sistemului:
- in cazul unui frigider sau a unei combine frigorifice cu tehnologie No Frost, alimentele trebuie depozitate in recipiente inchise, pentru a nu se usca, deoarece, expunerea la aerul rece va duce la deshidratarea acestora.
- un alt dezavantaj ce merită luat în în calcul este zgomotul suplimentar datorita ventilatorului din inerior.
- In timpul decongelării automate, vom auzi un sunet mult mai intens din partea congelatorului(gheata crapa, inainte de a se topi).
- Consumul energetic unei combine cu sistem no frost va fi mai mare, decat al unui frigider fara acest sistem.
Insa acest consum sporit de energie, producatorii il compenseaza prin instalarea unui sistem de compresor de racire inverter(despre aceasta vom vorbi in amanunt in alt articol).
Astfel, scade consumul general al combinei cu 30% pe an, dupa cum se vede mai jos.
Deci o combina frigorifica din clasa energetica A, dotata cu sistem no frost, va avea un consum de energie minim.
Si cum nimic nu este perfect, reversul medaliei este ca un asemenea sistem cu multe dotari, avantajos energetic, are multe piese in miscare, necesita interventii de specialitate mai dese.