Puterea aerului conditionat pentru o racire eficienta

Categoria: Frigotehnie

Alegerea corecta a capacitatii de racire a aerului conditionat

Capacitatea de racire a aparatelor de aer condiționat înseamnă  cantitatea de energie necesară unei unități de aer condiționat pentru a răci aerul din acel spatiu. Desi folosim sistemul metric in Romania, in mod uzual aparatele de aer conditionat pe care le gasiti in comert au capacitatea de răcire este măsurată în BTU/ora (unitati termice britanice/ora).

In functie de suprafata incaperii, tabelul de mai jos iti va da o valoare aproximativa a sistemului de aer conditionat care se potriveste spatiului ales:

Suprafata Capacitate
20-25 m² 9000 BTU
25-35 m² 12000 BTU
40-50 m² 18000 BTU
60-70 m² 24000 BTU

Când puterea unui aparat de aer condiționat este prea mica(subdimensionare): aparatul de aer condiționat va funcționa la puterea maximă în mod continuu și nu va atinge nivelul de confort dorit. Practic, va fi prea multă căldură intr-o zi torida de vara, pentru ca unitatea AC să o poată gestiona. Acest lucru va crește consumul de energie electrica consumata, dar va reduce și durata de viață a aparatului de aer condiționat.

Repararea acestora nu va fi posibila in baza garantiei produsului, ci doar contra-cost.

Când puterea unui aparat de aer condiționat este prea mare(supradimensionare): un număr mai mare de BTU nu este întotdeauna avantajos. Când aparatul de aer condiționat este prea puternic, va avea un ciclu de racire scurt. Aceste opriri scurte, urmate de repornirea sistemului solicita un consum de energie ridicat.

Iata ca o unitate de capacitate mai mare va avea un consum mai mare de energie, irosind energie prețioasă care ar putea fi cheltuită în altă parte și, din nou, scurteaza durata de viață a aparatului.

Pentru a atinge performanta climatizarii volumul camerei este importand, dar exista si alti factori care pot influenta eficienta sistemului de aer conditionat, printre care: numărul și dimensiunea ferestrelor, poziţionarea camerei în raport cu soarele, izolatia incaperii, tnumarul de utilizatori, etc.

Toate acestea sunt surse suplimentare de caldura sau umiditate pe care aparatul AC trebuie sa le corecteze.

In functie de performanta energetica-pentru alegerea unui sistem de aer conditionat performant din punct de vedere energetic, trebuie sa va orientati dupa valorile SEER si SCOP mentionate in specificatiile tehnice ale aparatelor.

Eficienţa sezonieră este masurata de un sistem de clasificare pentru produsele de încălzire şi de răcire, prin coeficienti calculati pe un intreg an calendaristic:

  1. SEER, este calculat de producator împărțind puterea totală de răcire, în wați (sau BTU, în funcție de țară) la diferite condiții de temperatura sau umezeala, la energia electrică totală utilizată în wați(sau BTU, în funcție de țară).
  2. Si invers, SCOP este calculat de producator împărțind puterea totală de incalzire, în wați (sau BTU, în funcție de țară) la diferite condiții de temperatura sau umezeala, la energia electrică totală utilizată în wați(sau BTU, în funcție de țară), si este utilizat mai ales la pompe de caldura.

Conform Comisiei Europene, există 7 clase energetice pentru încadrarea electrocasnicelor, de la clasa A la clasa G. Un aparat electronic sau electrocasnic care face parte din clasa A este considerat a fi cel mai eficient din punct de vedere energetic, în timp ce unul încadrat în clasa G este considerat ca având o eficiență energetică foarte scăzută.

Alaturat gasiti SEER  si SCOP pentru aer conditionat pana la puteri de 12 kw.

Cu cat sunt mai mari acesti coeficienti de eficienta energetica, cu atat si consumul de energie electica este mai mic.

Clasa energetica nu este un element precis si poate induce in eroare.

De aceea atunci cand comparam doua aere conditionate, coeficientii SEER si SCOP fac diferenta.

Un SEER  si SCOP mare inseamna de obicei un aparat construit cu piese mai scumpe, care ar trebui sa se defecteze rar, dar cand se defecteaza piesele si manopera vor fi mai scumpe.

SEER și SCOP oferă o bună indicație a consumului sezonier de energie incalzire/racire pe durata unui an obișnuit. Cu toate acestea, un lucru cheie de reținut este că SEER și SCOP sunt măsurători ale unui sistem care funcționează in conditii extreme. Este foarte puțin probabil ca vreun sistem să funcționeze optim 100% din timp.

Ca idee, performanța sistemului va depinde de:

  • Designul bun și instalare profesională a întregului sistem
  • Întreținere regulată
  • Dimensiunea cladirii care se conditioneaza si eficienta energetica a acesteia
  • Dimensiunea sistemului și capacitatea sa de tratare a aerului
  • Cantitatea de timp în care sistemul este utilizat zilnic
  • Temperatura interioară setata
  • Temperatura aerului exterior.

Cu alte cuvinte, daca platiti scump pentru un aparat  cu SEER și SCOP mare, dar acesta nu se potriveste cu marimea spatiului dvs., sau spatiul nu este izolat termic corespunzator, se numeste ca aruncati banii pe fereastra.

 

Mai puteti intalni si alti coeficienti de performanta, cum ar fi-EER (Energy Efficiency Ratio).

EER(raport energie/eficienţă) este raportul dintre capacitatea de răcire (în unități termice britanice (Btu) pe oră) și puterea absorbită (în wați), la un singur moment. Cu cât ratingul EER este mai mare, cu atât aparatul de aer condiționat este mai eficient.

Un alt coeficient intalnit  este COP (coeficient de performanţă) care indică raportul de încălzire sau răcire furnizat de o unitate în legătură cu nivelul de energie electrică necesar pentru generarea acestuia, la un singur moment in timp.. În acest mod, dacă un sistem de aer condiţionat generează căldură de 5 kW din energie electrică de 1 kW, valoarea sa COP este de 5,0.

Cu cât valorile COP şi EER sunt mai mari, cu atât echipamentul este mai eficient energetic pentru producator. Pentru cumparator eficienta incepe cu izolarea termica a spatiului racit/incalzit.

Pentru un calcul amanuntit si detalii tehnice, ne puteti contacta.

Nota: Conform standardelor americane SEER are valori cuprinse intre 8 si 20, iar in cele chinezesti au intre 3.0 si 5.0, iar acestea va pot induce in eroare.

Analiza a fost facuta in baza forumurilor de specialitate:
-U.S. Department of Energy (DOE);
-Malaysian Air-Conditioning & Refrigeration Association.

 

Alte articole din această categorie

Scurt istoric al evolutiei refrigerantilor

Scurt istoric al evolutiei refrigerantilor

Haideti sa vedem cum au evoluat agentii frigorifici in timp!   Agent frigorific este un fluid care posedă proprietăți termodinamice și alte proprietăți esențiale pentru a suferi schimbări de fază de la un gaz la lichid(cand cedeaza caldura-deci incalzeste mediul)...

Single-split Vs Multi-split AC: Care este mai bun?

Single-split Vs Multi-split AC: Care este mai bun?

Alegerea unui sistem de racire(aer conditionat) Alegerea sistemului de aer condiționat potrivit poate fi o provocare, având în vedere gama de opțiuni disponibile. Gasim, in pricipal, două opțiuni populare: sistemele single-split și cele multi-split. În acest blog, vom...

Cat de des curatam aerul conditionat?

Cat de des curatam aerul conditionat?

Cat de des realizam o curatare(igienizare) a aerului conditionat?(de la birou sau acasa) Pentru menținerea unui mediu interior confortabil și sănătos, aparatele de aer condiționat joacă un rol crucial. Curățarea și întreținerea regulată a aparatului de aer condiționat...