Tipuri de stingatoare
Un stingator de incendiu este un recipient presurizat, esential in domeniul P.S.I., care in momentul apasarii clapetei de actionare elibereaza agentul de stingere.
Aceste stingatoare se folosesc ca materiale de prima interventie in lupta cu focare mici de incendiu, pana la sosirea echipelor de pompieri.
De aceea, este important ca personalul numit in echipelele de interventie sa aiba indemanare formata in utilizarea acestor stingatoare, asa incat sa le utilizeze eficient.
Tipuri de stingatoare:
- Stingatoare cu pulbere – utilizate pentru mai multe tipuri de incendii, cum ar fi cele care au ca sursa de ardere lichide inflamabile, gaze, surse electrice sau incendii de clasa A, a caror sursa de ardere sunt materiale solide. Inscriptionate cu litera P si cantitatea agentului de stingere in kilograme.
- Stingatoare cu spuma mecanica: – utilizate pentru incendiile de clasa A si B. Contine o spuma pe baza de apa si un spumant, care formeaza o pelicula ce estompeaza focarul. Inscriptionate pe recipient literele SM, urmate de cantitatea agentului de stingere.
- Stingatoare cu dioxid de carbon: – utilizate pentru incediile de natura electrica, insa pot fi utilizate si pentru incendiile de clasa B. Dioxidul de carbon substituie oxigenul, estopmand astfel focarul si in acelasi timp racindu-l. Inscriptionat cu litera G, urmata de cantitatea in kilograme a agentului de stingere aflat in recipient.
Se recomanda ca stingatoarele sa fie amplasate in locuri accesibile la o distanta fata de o posibila sursa de risc, care nu trebuie sa depaseasca 15m.
Clasele incendiilor
- Prima clasa, incendii de clasa A – sursa arderii sunt materiale solide, de obicei de natura organica, ce formeaza jar;
- Apoi, incendii de clasa B – sunt sustinute de lichide sau solide lichefiabile;
- Incendii de clasa C – sursa de ardere sunt gaze;
- Incendii de clasa D – sursa de ardere sunt metale, precum: aluminiu, sodiu, litiu, magneziu, titan etc.;
- Incendii de clasa E – sunt incendii de natura electrica;
- Si, in final, incendii de clasa F – se formeaza in mediile in care se gateste, iar sursa arderii sunt uleiuri, grasimi vegetale sau animale.
In prezent, numarul stingatoarelor de care avem nevoie este recomandat de Ordin 163/2007, si difera in functie de tipul constructiei, suprafata acesteia si specificul activitatii.
Constructorul cladirii poate suplimenta sau scadea numarul acestora prin calcule judicioase legate de exploatarea in cinditii de siguranta a cladirii.
Planurile de evacuare vor avea marcate locurile in care sunt dispuse aceste stingatoare.